Videot & podcastit

Tälle sivulle olemme keränneet Ammattikoulujen sukupuolinormit remonttiin -hankkeessa ja Potentiaali-hankkeessa tuotetut videot. Niitä saa vapaasti näyttää koulutuksissa ja vastaavissa tilaisuuksissa. Lisäksi löydät tältä sivulta muutamia valittuja koulutukseen, työelämään ja yhdenvertaisuuteen liittyviä podcasteja, jotka sopivat kuunneltavaksi niin oppilaitoksen henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin.

Ammattikoulujen sukupuolinormit remonttiin -hankkeessa tuotetut videot

Ammatillinen koulutus kuuluu kaikille!

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön avulla voimme yhdessä vahvistaa sitä, että ammatillinen oppilaitos on turvallinen ja innostava paikka opiskella ihan kaikille.

Alanvaihto voi olla yllättävän helppoa

Videolla Tommi kertoo matkastaan kampaajasta sähköasentajaksi ja rohkaisee muitakin menemään kohti unelmiaan.

Opettajan normit

Videolla rakennusalan opettaja Tjurre pohtii normeja, opettajan asemaa ja machokulttuuria. Tjurren ajatusten avulla jokainen meistä voi miettiä, miten kohdata muut avoimesti ja näkemään omat norminsa.

Potentiaali-hankkeessa tuotetut Myytit myttyyn! -videot (2022)

Riko kaava

Työtehtäviä on ollut tapana jaotella miesten tai naisten töihin. Tätä jaottelua on voitu perustella jopa sukupuolten välisillä biologisilla eroilla. Tässä videossa otetaan selvää, mistä tässä myytissä on kyse ja miten se yhä edelleen vaikuttaa ihmisten koulutusvalintoihin.

Näe pintaa syvemmälle

Meillä voi olla vahvojakin mielikuvia eri ammattialoista ja niiden työntekijöistä. Käsitykset ammateista ja esimerkiksi niiden sopivuudesta eri sukupuolille ovat kuitenkin vaihdelleet historiassa ja eri kulttuureissa. Tässä videossa käsitellään ammatteihin ja osaamiseen liittyviä myyttejä ja ravistellaan niitä.

Isona sinusta tulee sinä

Tasa-arvon mallimaassa jokainen voi valita vapaasti mitä opiskelee vai opiskeleeko mitään. Vai voiko? Koulutusvalinnan tekemiseen vaikuttaa moni seikka, mutta kuinka tietoisia me olemme asiasta? Tässä videossa tartutaan vapaan valinnan myyttiä sarvista.

TAIMI – Tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja moninaisuudesta innostumaan -hankkeessa tuotetut videot (2022)

Sukupuolen moninaisuus koulussa

Opetussuunnitelman mukaan kaikille oppilaille on annettava tietoa sukupuolen moninaisuudesta. Mutta miten voimme tehdä sen käytännössä?

Normitietoista pedagogiikkaa

Normitietoisen pedagogiikan avulla voidaan edistää kouluympäristöä, jossa sekä oppilaat että opettajat voivat olla itsensä ja tuntea olonsa turvalliseksi.

Koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Lain mukaan kaikilla kouluilla on oltava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Podcasteja

Vammaiskultti

Vammaiskultti on ohjelmasarja, jossa puhutaan vammaisuudesta rehellisesti ja rohkeasti. Ohjelmasarjaa juontavat Jenniina Järvi ja Julianna Brandt, joilla molemmilla on cp-vamma.

Kaikkien koulu?

Suomalaista koulujärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaimmista, mutta onko koulu kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertainen paikka? Podcast-sarjassa pureudutaan koulun rakenteisiin ja haastetaan suomalaisen koulun normatiivista valkoisuutta ja keskiluokkaisuutta.

Toinen Podcast

Jokaisen identiteetin kunnioittaminen alkaa siitä, ettei sitä oleteta. Muttaqi Khan, Yahya Suleiman, Naomi ja Wanda Holopainen keskustelevat vaihtuvien vieraiden kanssa identiteetistä, ihmisyydestä ja oman tien löytämisestä.