Harjoituksia

Täältä löydät erilaisia harjoituksia, joita voi hyödyntää opiskelijoiden kanssa tai henkilökunnan kesken. Harjoitukset on suunniteltu nimenomaan ammatillisia oppilaitoksia ajatellen.

 

normisuunnistus
Kesto: väh. 60 min

Normisuunnistus

Normisuunnistuksessa osallistujat saavat erilaisia tehtäviä, joiden avulla he tutustuvat oppilaitoksen tiloihin eri näkökulmista. Pääsetkö kaikkiin opetustiloihin, jos käytät kyynärsauvoja, rollaattoria tai pyörätuolia? Missä on lähin hissi? Onko oppilaitoksella sellaista vessaa, jota pystyt käyttämään? Mihin voisit mennä tarvittaessa rauhoittumaan tai vaikka rukoilemaan? Normisuunnistukseen kannattaa osallistua sekä opiskelijoiden että henkilökunnan jäsenten!

Kesto: väh. 60 min
etuoikeusk
Kesto: väh. 40 min

Etuoikeuskävely

Etuoikeuskävelyssä tuodaan etuoikeudet näkyviksi ja saadaan käsitys siitä, miltä tuntuu, jos itsellä on tai ei ole erilaisia arjen etuoikeuksia. Tarkoitus on herättää keskustelua siitä, miten parantaa yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta käyttäen niitä etuoikeuksia, joita meillä on. Tarvitaan tila, jossa voi liikkua sekä roolilaput tulostettuna. Harjoitus sopii sekä opiskelijoiden että henkilökunnan kanssa tehtäväksi.

Kesto: väh. 40 min
UUSI_pätevä_ammattilainen
Kesto: väh. 20 min

Pätevä ammattilainen

Pätevä ammattilainen -harjoituksessa pohditaan, millainen on jonkin alan pätevä ammattilainen. Millaisia ominaisuuksia häneen liitetään? Tarkoitus on ominaisuuksien kirjaamisen jälkeen miettiä, sopiiko määritelmä kaikkiin ihmisten erilaisista ulkoisista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Harjoitus sopii erityisesti opiskelijoiden kanssa tehtäväksi, mutta toimii myös henkilöstön kesken. Sen toteuttamiseen tarvitaan kyniä ja valkotaulu tai vastaava, jotta kaikki näkevät mitä kirjoitetaan. 

Kesto: väh. 20 min

Minä olen Lumo

Minä olen Lumo on opetus- ja ohjaushenkilöstölle suunnattu roolipeli, joka haastaa pohtimaan empatiaa, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä sekä luomaan uusia menetelmiä näiden teemojen opettamiseen ja ohjaukseen.

Minä olen Lumo –peli on JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun luoma. Peli on kehitetty Tasa-arvoa ja reformia –hankkeen sekä Lasten ja nuorten säätiön Taidot elämään –hankkeen yhteistyönä.

Kesto: väh. 20 min