Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on lakisääteinen vaatimus oppilaitoksille. Tästä osiosta saat vinkkejä tehokkaaseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma työkaluna
Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain mukaan kaikki oppilaitokset ovat velvollisia laatimaan toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Usein nämä yhdistetään yhdeksi suunnitelmaksi. Samaan suunnitelmaan voidaan sisällyttää myös muita työtä ohjaavia asiakirjoja, kuten kiusaamisen vastainen suunnitelma.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelmaa ei luoda vain siksi, että laki sanoo niin. Hyvä suunnitelma toimii oppilaitoksen arkeen jalkautettuna työkaluna, jonka avulla voidaan edistää niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin hyvinvointia. Tavoitteena on varmistaa, että kaikilla on hyvä olla koulussa omana itsenään. Parhaimmillaan hyvin laadittu suunnitelma tekee oppilaitoksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä läpinäkyvää, suunnitelmallista ja systemaattista.
Jokainen koulu on omanlaisensa, joten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmankin on oltava koulukohtainen. Sitä ei siis voi kopioida muualta. Lisäksi suunnitelman tekoon tulee osallistaa laajasti henkilökuntaa, opiskelijoita ja huoltajia. Esimerkiksi koulun johto tai yksi työntekijä ei voi tehdä yksin koko suunnitelmaa. Suunnitelma tulee päivittää vähintään kolmen vuoden välein, mutta suosittelemme ainakin pienten päivitysten tekoa vuosittain.
Viisi askelta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman luomiseen ja päivittämiseen
Opas nykytilanteen kartoittamiseen
Meidän amiksesta kaikkien amis! Opas ammatillisten oppilaitosten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen kartoittamiseen –opas on tarkoitettu ammatillisten oppilaitosten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen kartoittamisen tueksi. Opas keskittyy opiskelijoiden parissa tehtävään kartoitukseen, mutta sen sisältöä voidaan käyttää myös henkilöstön tilanteen kartoittamiseen. Opasta voi hyödyntää myös muissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa. Kartoitus toimii lähtökohtana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteiden ja toimenpiteiden pohtimiselle.
Kartoituksen tekeminen on lakisääteinen osa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua. Kartoituksen avulla oppilaitos voi saada arvokasta tietoa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Lisäksi kartoitus voi tuoda esiin opintoja vaikeuttavia tekijöitä, jotka vaikuttavat myös opiskelijoiden hyvinvointiin kielteisesti. Pahimmassa tapauksessa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden haasteet voivat saada opiskelijat keskeyttämään opintonsa. Yhdenvertaisuutta lisäämällä taas voidaan tukea opiskelijoiden hyvinvointia, opintoihin kiinnittymistä ja koulussa viihtymistä. Hyvinvointi luo myös luottamusta tulevaisuuteen ja heijastuu myöhemmin työelämään.
Oppaassa esitellään useita eri kartoitusmenetelmiä: kyselyitä, tilastoja, haastatteluja ja ryhmäkeskusteluita. Menetelmän valinta riippuu ensisijaisesti tavoitteista ja siitä, kuinka paljon aikaa ja muita resursseja kartoitukseen on käytettävissä. Jokaisessa menetelmässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tärkeintä on, että oppilaitos valitsee itselleen sopivat menetelmät, joiden avulla löydetään vastaukset haluttuihin kysymyksiin.
Tietoa oppaasta saa mielellään jakaa kollegoille ja kaikille muille kiinnostuneille.
Jos haluat antaa palautetta oppaasta tai sinulla heräsi kysymyksiä sen sisällöstä, ole meihin yhteydessä! Tavoitat meidän sähköpostiosoitteesta kaikkienamis@ekvalita.fi.
Seuraavaksi: Lainsäädäntö tukena